Hockeyträning med tränarna Andreas Appelgren och Johan Rosén. Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio.
Hockeyträning. Arkivfoto: Johan Bengts/Sveriges Radio.

Stressat VIK i kris - idrottspsykologen tipsar

1:55 min

Karin Moesche forskar om idrottspsykologi och har stor kunskap om idrottares beteende i pressade situationer. Hon ger sin förklaring till krisen i VIK.

– Börjar man åka runt och tänka att jag får inte missa och tänk om vi förlorar, då är man illa ute för då börjar man stresspela och bete sig på ett annat sätt, säger Karin Moesche som forskat om lagspykologi och idag arbetar med idrottspsykologi på Riksidrottsförbundet.

– Är två tre spelare rädda och stressade smittar det snabbt av sig. Då är det tränarens roll att se det och plocka bort de spelare som inte beter sig som de brukar eller som det var sagt.

– Man kan lätt hamna i en negativ spiral och börja ta ansvar för andras roller och för att hjälpa till och då tappar man också sin spelplan.

VIK har tagit hjälp från en psykologisk coach, hur mycket kan han hjälpa till?

– Det kan hjälpa bra på många sätt men då är det viktigt att man tar in den typ av hjälp i god tid och inte när det har gått för långt, säger Karin Moesche.

Hon pekar också på att det är viktigt att byta den negativa trenden i ett lag i tid. Det är svårt att snabbt få till förändringar.

På sociala medier är det flera som håller med idrottspsykologen Karin Moescher i sin analys. Så här skriver några lyssnare på Twitter:

Ja hon har ju rätt i allt! VIK har agerat för sent.

Yes, hoppas laget lyssnade inför slutspurten…

Hon har poäng i att det värvades alldeles för sent. 

Ja, tycker det är väldigt tydligt att det är det hon beskriver som "drabbat" VIK.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista