Gabriel Wikström, socialdemokratiskt statsråd med ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor
1 av 2
Gabriel Wikström (S). Foto: Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
Kenneth Östberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Kenneth Östberg (S) landstingsråd. Foto: Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Närmare ett sprututbyte för narkomaner i Västmanland

1:11 min

För att minska smittspridningen av exempelvis hepatit och hiv vill regeringen införa sprututbyte för injektionsnarkomaner. Sex av 290 kommuner i Sverige har sprututbyte på försök. Ingen i Västmanland.

Det finns ett starkt motstånd mot att införa sprututbyte. Men socialdemokratiske folkhälsoministern Gabriel Wikström, från länet vill ändra på det.

– Jag vill ju naturligtvis att vi ska fler sprututbyten över landet och då ser vi att ett sätt att möjliggöra det genom att lägga ansvaret på landstingen.

Men ni vill inte tvinga landstingen att införa sprututbyte?

– Vi ser det här i första hand som en smittskyddsåtgärd och då tror vi att det är viktigt att landstingen får värdera, är det här en åtgärd vi ska satsa på jämfört med andra smittskyddsåtgärder och det måste man avgöra utifrån lokala förutsättningar, säger Gabriel Wikström.

Kenneth Östberg Socialdemokrat och landstingsråd Landstinget Västmanland säger att landstinget diskuterat frågan under längre tid.

– Läget just nu är att fullmäktige har begärt information i frågan under våren. Vi har en majoritet i landstinget för ett införande så det är nog dags att vi får ett införande även i Västmanland, säger Kenneth Östberg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista