Brand i Kungsbyn
1 av 3
Brand i Kungsbyn Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.
Maria Ludvigsson - Kungsbyns djurpark
2 av 3
Maria Ludvigsson, ägare av Kungsbyns djurpark Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.
Räddningsledare Dick Lidholm.
3 av 3
Räddningsledare Dick Lidholm. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Grislada i Kungsbyn totalförstörd i brand

"Vildsvinen är stressade"
1:01 min

I morse utbröt en brand i en ladugård med djur i Kungsbyn utanför Västerås. Enligt polisen kunde alla vildsvin räddas, men ladan brann ner till grunden.

Larmet kom klockan 08.19 och det var en granne till Kungsbyns djurpark som upptäckte vad som hände. Elva fordon från räddningstjänsten bekämpade elden under morgonen, men det fanns inte någon risk för spridning.

Man vet ännu inte varför det började brinna. Ladan får nu brinna ner under kontrollerande former.

Enligt ägaren Maria Ludvigsson är personalen ledsen och chockad. Men hon tänker också på djuren och hur de mår. Några besökare kan de inte ta emot i dag.

– Vi är mitt i sportlovsveckorna men kommer att hålla stängt. Information om öppettider kommer vi att lägga ut på vår Facebooksida, säger Maria Ludvigsson.

De allra flesta djuren undkom lågorna. När P4 Västmanland var på plats räddades en kanin ur den övertända ladugården, men åtta höns fick sätta livet till.

– Vildsvinen är stressade och riskerar att springa in i ladan igen. Vi ska försöka fånga in dem, säger Maria Ludvigsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".