Piltorpsskolan i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 3
Piltorpsskolan i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Barbro Holmqvist, rektor för Piltorpsskolan i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Barbro Holmqvist, rektor för Piltorpsskolan i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Vicki Skure Eriksson (C) ordförande i Västerås grundskolenämnd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Vicki Skure Eriksson (C) ordförande i Västerås grundskolenämnd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Elever drabbas när Västerås jobbar långsamt

1:57 min

Trots att Västerås behöver fler skolor och förskolor tar staden lång tid på sig att bygga sådana. Det gör att många elever måste trängas på för små ytor.

– Vi är inte nöjda med hur det har sett ut de senaste åren, att processen har tagit för lång tid. Och det har varit oklart med ansvar och var det har haltat, säger Vicki Skure Eriksson (C), ordförande i Västerås grundskolenämnd.

Tjänstemän och politiker inom Västerås stad har träffats den senaste tiden för att försöka hitta vad som gjort att man jobbat långsamt och hur man ska öka takten.

På Önsta Gryta i Västerås känner man av konsekvenserna av trögheten. Där väntar man på att en ny förskola ska byggas - och en sådan kommer, men lär inte vara klar förrän hösten 2018.

Idag håller förskolan till i Piltorpsskolans lokaler, vilket betyder trångboddhet.

Samtidigt går fyrorna och femmorna som tillhör Piltorpsskolan tillsammans med högstadiet på Önstaskolan några hundra meter därifrån.

Det innebär att Önstaskolan är så trångbodd att fyrorna och femmorna inte får plats i matsalen till hösten, och att det har blivit problem i form av konflikter mellan yngre och äldre elever.

När P4 Västmanland pratade med några av femteklassarna om att gå med nior kom konflikterna på tal direkt.

– Det känns okej när de inte gör någonting, men så är det lite otryggt när de kaxar sig.

Kan man vara rädd någon gång?

– Ja, ganska många gånger.

Vad är man rädd ska hända?

– Att de slår en. Att det blir bråk.

Piltorp-rektorn Barbro Holmqvist hoppas verkligen att staden så snart som möjligt bygger nya lokaler som förskolan kan flytta till, så att fyrorna och femmorna får komma tillbaka till Piltorsskolan, där de gick tidigare.

– Det är olyckligt att vi har hamnat i det här läget för det gagnar inte eleverna, säger Barbro Holmqvist till P4 Västmanland.

Hur skulle du vilja ha det?

– Jag vill ha fyrorna, femmorna och sexorna på Piltorpsskolan igen så att vi kan hålla ihop verksamheten och skapa en trygg skola för eleverna.

– Det är ett lärande vi ska jobba med och lektioner ska inte användas lösa konflikter, vi ska undervisa, menar Barbro Holmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista