Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Överfallen gjorde att de startade en självförsvarskurs

Publicerat torsdag 25 februari 2016 kl 09.30
"Vi vill försöka få upp tjejernas självförtroende"
(3:35 min)
Thomas Wahlström och Bosse Nahlén.
1 av 2
Thomas Wahlström och Bosse Nahlén, Västerås Ju-jutsuklubb. Foto: Emelie Sörling.
Minna Kiiveri Eriksson.
2 av 2
Minna Kiiveri Eriksson, kursdeltagare. Foto: Emelie Sörling.

Efter att ha hört talas om flera fall där kvinnor blivit överfallna tog Thomas Wahlström och Bosse Nahlén, medlemmar i Västerås Ju-jutsu-klubb, initiativet och startade en självförsvarskurs.

– Man har ju läst mycket om att kvinnor blir utsatta för både det och det andra. Jag tycker att det är för jävligt att kvinnor och tjejer inte kan gå ut som de vill. Det var så jag och Bosse började diskutera det här, säger Thomas Wahlström.

Bosse Nahlén instämmer.

– Det har blivit helt galet i samhället. Vi vill försöka få upp tjejernas självförtroende. De får verktygen av oss, säger han.

Bosse Nahlén säger att han märker att intresset för självförsvarskurser i Västerås, och i hela landet, ökar.

Kursens deltagare får bland annat lära sig om nödvärnslagen, vad man får och inte får göra i nödvärn. De får tips och saker att tänka på i vardagen, som att undvika att gå förbi gäng när du går själv, att gå rakryggad och att hålla avståndet till okända personer.

Men båda instruktörerna säger att det är synd att kvinnor ska behöva gå sådana här kurser. De poängterar att de hoppas att deltagarna inte ska behöva använda sig av självförsvar. Men de får lära sig, som det kallas, att oskadliggöra en förövare, men de greppen får bara användas vid nödfall.

– Vårt mål är att deltagarna ska få en bättre självkänsla och självförtroende och att de sedan aldrig ska behöva använda självförsvar. Man vill ju inte skada någon annan, men måste man så måste man, säger Thomas Wahlström.

Men Thomas Wahlström berättar också att det är viktigt att tänka på vad du utstrålar.

– Det räcker ofta med hur man går och står. Mycket handlar om hur du beter dig och vilka ställen du väljer att gå på, säger han.

Det är tolv deltagare i kursen som pågår nu, vilket också är den första klubben anordnar.

Minna Kiiveri Eriksson och hennes 15-åriga dotter Lillith är två av deltagarna. De går kursen med förhoppningen att de ska känna sig tryggare när de går ensamma och ha mer självförtroende att kunna försvara sig om det skulle behövas.

– Självförsvarskursen tycker jag är vettig att gå för alla tjejer och kvinnor. Det är en bra grund i att försvara sig själv, säger Minna Kiiveri Eriksson.

Tror du att du kommer ha nytta av det här?

– Jag hoppas inte det, för det vore ju hemskt om det skulle hända något. Men jag tror att man får ett självförtroende av att ha gått den här kursen som gör att man kanske inte är det första offret som någon hoppar på.

Minna Kiiveri Eriksson berättar att det viktigaste hon lärt sig är att inte vara nonchalant när hon är ute, att inte tro att världen är en tryggare plats än vad den är.

Hon har fått sig en tankeställare och nu tycker hon att skolor borde införa genomgångar i självförsvar på idrottslektionerna.

– De borde ha en diskussion kring vad som kan hända när de är ute. Och sen få öva lite försvarsgrepp, det tror jag är jätteviktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".