Olof Palme
1 av 2
Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986 Foto: SVT
Leonardo Becerra flydde till Sverige och Hallstahammar 1978 som 16-åring tillsammans med sin mamma och syster
2 av 2
Leonardo Becerra flydde till Sverige och Hallstahammar 1978 som 16-åring tillsammans med sin mamma och syster. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Olof Palme var betydelsefull för många chilenare

1:52 min

I dag är det 30 år sedan Olof Palme sköts till döds i centrala Stockholm efter att han och hans fru Lisbet varit bio.

Olof Palme blev under sin tid som politiker populär i många länder som var styrda av diktatorer då han vågade kritisera hur landet styrdes.

Ett av dessa länder var Chile. Därifrån flydde Leonardo Becerra till Sverige och Hallstahammar 1978.

– Han var en jätteviktig person. Han var känd för sina tal och motstånd mot alla orättvisor. Han var emot diktaturer. Han representerade det svenska tänket, oavsett ideologi så är man väldigt mänsklig och står för mänskliga rättigheter. Och det var det han tog upp, säger Leonardo Becerra.

Olof Palme var en omstridd poltiker som var både älskad och hatad.

Han gjorde sig populär hos lokalbefolkningen i många länder i världen då han vid flera tillfällen riktade stark kritik mot olika militärdiktaturer i bland annat Latinamerika och Sydeuropa, däribland Chile.

Hans populäritet har även lett till att Olof Palmes gata nu finns i flera länder runt om i världen, bland annat i Argentina, Namibia och Indien.

Leonardo Becerra flydde till Sverige och Hallstahammar 1978 som 16-åring tillsammans med sin mamma och syster. Leonardo minns dagen då Olof Palme blev mördad, åtta år efter att han kommit till Sverige, mycket väl.

– Vi hade just bestämt några kompisar att cykla till Stockholm utan en tanke på det här. Så cyklade vi förbi Sveavägen och såg blommorna som fanns där. En kompis hade en liten chilensk flagga på cykeln så vi velade om vi skulle ställa dit den för att visa vår respekt men vi gjorde det inte utifall det kunde missuppfattas, säger Leonardo Becerra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista