Maria Sjödin, platschef på Room Support i Västerås.
1 av 3
Maria Sjödin, platschef på Room Support i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Nyproducerade lägenheter i korridor.
2 av 3
Nyproducerade lägenheter i korridor. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Lägenhetshotell i Västerås.
3 av 3
Lägenhetshotell i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Hårt tryck på bostadsmarknaden gynnar privata uthyrare

Nyckelord: Kök, tvätt, parkering och centralt läge
2:04 min

Det är hård konkurrens på bostadsmarknaden i Västerås. Därför vänder sig många företag till privata lägenhetshotellet Room Support som förfogar över nästan 200 lägenheter i centrala Västerås.

Rekordmånga står i kö till kommunala bostadsbolaget Mimers hyreslägenheter i Västerås och lokala företag har fått det svårare att hitta boende till nyrekryteringar.

Lösningen för många företag blir att vända sig till det privata lägenhetshotellet Room Support.  

Room Supports platschef Maria Sjödin visar det senaste nyförvärvet på Kopparbergsvägen i centrala Västerås, kontorslokaler som byggts om till åtta mindre toppmoderna lägenheter.

Det luktar nymålat och det ekar när vi går runt på det nylagda parkettgolvet i de än så länge omöblerade lägenheterna. När lägenheterna är klara blir de vad man kallar "nyckelfärdiga", bara att låsa upp och börja bo.

Lägenhetshotellet Room Support äger ungefär hälften av sina närmare 200 lägenheter i Västerås, bland annat de här åtta nyproducerade på Kopparbergsvägen.

Men företaget hyr - eller förvaltar - också lägenheter som tillhör andra fastighetsägare, andra hyresvärdar. De flesta är privata värdar men det finns ett samarbete också med kommunala bostadsbolaget Mimer.

Room Support har långtidskontrakt på tre av Mimers lägenheter i centrala Västerås. Men Mimer har också sålt över 50 minilägenheter på 16 kvadratmeter till företaget, centralt belägna även de. För förutom nyckelorden kök, tvätt och parkering är läget av avgörande betydelse.

– Centralt läge. Det är därför vi har skaffat vårt bestånd innanför cityringen, säger Maria Sjödin.

Flera av Västerås stora företag som ABB och Westinghouse anlitar Room Support, men det gör också mindre företag och organisationer. Kontrakten kan löpa över olika tid, men det går inte att ta över dem.

– Som grund bokar man halvårsvis i taget, och sedan kan det bli förlängningar. Men det varierar väldigt, någon kommer bara någon natt men det är mer vanligt med några månader eller ett halvår.

Även lägenhetshotellet märker att det är tryck på bostadsmarknaden i Västerås.

– Det är en jämn ström, absolut, säger Maria Sjödin.

Hur ser ni på framtiden då?

– Vi satsar på att växa mer. Det gör vi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".