Västerås flygplats.
Västerås flygplats. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Flygplatsen ska rekrytera ordinarie vd

1:28 min

Västerås flygplats har nu satt igång en rekryteringsprocess för att anställa en ordinarie vd på flygplatsen. I nuläget är Anders Gärdström tillförordnad vd och han fick det jobbet via personliga kontakter.  

Någon gång under början av sommaren förra året beslutade styrelsen för Västerås flygplats att man ville ha en mer affärsinriktad vd än Mikael Nilsson som haft tjänsten i många år. Han skulle istället bli flygplatschef. Eftersom beslutet fattades utanför protokollet är det svårt att säga exakt när det var.

Enligt Lena Söderberg som är ordförande i flygplatsens styrelse blev det sedan bråttom att rekrytera en ny vd eftersom man inte ville ha en avsatt vd kvar på posten och i början av oktober förra året anställdes Anders Gärdström som tillförordnad vd för Västerås flygplats fram till sista juni i år.

Som P4 Västmanland berättade i slutet av förra året fick han jobbet genom personliga kontakter och utan att någon rekryteringsprocess gjordes enligt Västerås Stads riktlinjer.

Då sa också Lena Söderberg att Anders Gärdström kanske skulle kunna gå från att vara tillförordnad till ordinarie vd utan någon sådan process. Men nu säger hon att hon tidigare inte visste hur en vd-rekrytering ska gå till.

– Nej, jag trodde nog att det skulle kunna gå till så (att det inte behövdes någon rekryteringsprocess) men jag har fått veta av HR att det här är den rätta vägen att gå och då tar vi den.

Visste du inte det tidigare?

– Nej, jag har aldrig rekryterat en vd tidigare så det hade jag inte en aning om, säger Lena Söderberg, styrelseordförande för Västerås flygplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista