Eva Wetterstrand, direktör på Pro Aros
Eva Wetterstrand, tidigare direktör på Pro Aros, fick 96 000 i månaden när hon tillsvidareanställdes på Västerås flygplats i juni förra året. Dåvarande vd:n tjänade då 63 000 kronor i månaden. Foto: Patrik Åström

Anställdes på Västerås flygplats med högre lön än vd:n

"Det är klart att det är mycket pengar"
2:17 min

Den tidigare direktören för kommunala Pro Aros, Eva Wetterstrand, fick sommaren 2015 en hög tjänst på Västerås flygplats. Hon fick då tillbaka sin direktörslön på 96 000 kronor i månaden plus en fallskärm på 21 månadslöner om hon skulle bli uppsagd.

Strax efter att P4 Västmanland begärt ut hennes löneuppgifter i slutet av förra året förhandlades hennes lön ner. Hon har nu en lön på 80 000 kronor och hennes fallskärm har tagits bort.

I början av förra året fick Eva Wetterstrand, tidigare direktör på Pro Aros i Västerås, en projektanställning på kommunala Västerås flygplats i några månader.

I juni skapade dåvarande vd:n Mikael Nilsson en ny tillsvidaretjänst åt Eva Wetterstrand: "marknadschef projekt framtiden", med samma månadslön som hon haft som direktör, 96 000 kronor.

Det var en bra bit över hans egen vd-lön på 63 000 kronor i månaden. Dessutom fick Eva Wetterstrand ett fallskärmsavtal på 21 månadslöner om hon skulle bli uppsagd.

– Jo, det är klart att det är mycket pengar, men vi hade ju också ett uppdrag att satsa på marknadsfrågor och jag ansåg då att Eva var värd de pengarna med den kompetensen hon hade och det nätverket, framförallt. Det är jätteviktigt när man ska göra underverk på en flygplats, säger Mikael Nilsson.

En ny fast chefstjänst skapades alltså på flygplatsen men den nya tjänsten utannonserades aldrig.

– Nej, utan det här var en handplockad människa som vi såg hade den kompetensen och fanns inom Västerås Stad. Hon känner ju Västerås Stad också sedan de åren hon har jobbat där, det tycker jag också var en viktig tillgång, säger Mikael Nilsson till P4 Västmanland.

P4 Västmanland ville ta del av Eva Wetterstrands anställningsavtal och lön redan i november förra året, men då sekretessbelade flygplatsen uppgifterna.

Det var först efter en dom i kammarrätten alldeles nyligen som fick vi ta del av uppgifterna.

Det framgår då också att hon i början av december förra året plötsligt fick en ny, lägre lön: 80 000 kronor i månaden, och fallskärmen var borttagen. Hon fick också en ny titel: "Försäljnings- och marknadsansvarig".

Det framgår också att hon fick sin nya lägre lön bara några dagar efter att P4 Västmanland överklagat att vi inte fick se löneuppgifterna, så frågan är varför lönen förhandlades ner.

Det var Anders Gärdström, som då blivit tillförordnad vd på flygplatsen, som skötte omförhandlingen.

Han säger att sänkningen var en del av en större lönerevision han gjorde på flygplatsen.

Men det kan ju se ut som om flygplatsen sänker hennes lön för att ni inser att det kommer att bli känt vad hon tjänar?

– Nej, jag ser det inte så utan Eva som då har högre lön än vad jag har, vilket inte heller just nu är någon kontroversiell fråga för mig, utan det handlar mer om att mina ledare härute de ska ha en lönesättning som jag kan försvara i en väldigt svår ekonomisk situation där vi går med stora förluster.

– Och då tycker jag utifrån det att jag har hittat en skälig kompromiss med Eva som jag kan stå för fullt ut, säger Anders Gärdström.

Eva Wetterstrand har inte velat vara med på en intervju, men skriver så här i ett mejl till P4 Västmanland:

"När rekrytering sker från privat till offentlig sektor blir det ofta i konflikt med rådande löneläge, även i det fall det innebär en lönesänkning. Har man dessutom jobbat länge, så blir gapet generellt ännu större. Jag har från i vintras fått en befattning och lönenivå som jag är nöjd med. Jag ser fram emot att jobba med Anders, som jag vet att du intervjuat och fått info om vad som händer här, likaväl som övriga teamet härute på flygplatsen. Hoppas detta ger dig en bra bakgrund. Med vänlig hälsning, Eva Wetterstrand"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".