Amanda Agestav (KD) ordförande i Västerås förskolenämnd. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
1 av 2
Amanda Agestav (KD) ordförande i Västerås förskolenämnd. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Roger Haddad (L) ledamot i Västerås förskolenämnd.
2 av 2
Roger Haddad (L) ledamot i Västerås förskolenämnd. Foto: Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Barnen kan få lida när Västerås ska spara

1:19 min

Alla nämnder i Västerås har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur de kan minska kostnaderna med en procent under 2017. Något som kan innebära större barngrupper i förskolan.

– Över 95 procent av förskolenämndens budget är till verksamheten, och får man ett besparingsbeting är det i första hand där man måste gå in och spara. Det kan vara färre lokaler, att stora barngrupper blir större, men också att det kan påverka personalen och bemanningen, och det är olyckligt, varnar oppositionspolitikern Roger Haddad (L), som är ledamot i Västerås förskolenämnd.

Det är också tänkt att förskolor och skolor ska få sänkt ersättning för att antalet barn och elever ökar, vilket också kan betyda besparingar.

Totalt skulle det här innebära att 15 miljoner kronor tas bort från förskolan, men oklart varifrån.

– Det är ju det som är vår nöt att knäcka, det är det vi nu sitter och tittar på. På hur vi ska lösa den här situationen, säger Amanda Agestav (KD) som är ledamot i förskolenämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Under våren tar alla nämnder fram sparförslag och sedan kommer det här stötas och blötas politiskt innan den slutgiltiga budgeten klubbas i sommar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista