Johnny Pellas, ordförande i psykologföreningen landstinget Västmanland
Johnny Pellas, ordförande i psykologföreningen landstinget Västmanland är kritisk till att så många vårdcentraler saknar psykolog. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio

Patienter drabbas när vårdcentraler saknar psykolog

3:55 min

Trots att den psykiska ohälsan ökar i länet så saknar nästan varannan vårdcentral psykolog. Det här bryter mot Socialstyrelsens riktlinjer och drabbar patienterna, enligt psykologföreningen i länet.

– Vi vet att ungefär en tredje del av de som söker sig till vårdcentralen söker på grund av psykisk ohälsa. Då ser vi det som ett jätteproblem att man inte har den bemanning som krävs för att bedöma och behandla psykisk ohälsa tidigt, säger Johnny Pellas, psykolog och ordförande i psykologföreningen landstinget Västmanland.

Det Psykologförbundet som gjort en kartläggning av hur många psykologer som finns på landets vårdcentraler. I Västmanland saknas psykologer på nästan varannan vårdcentral. 

Enligt riktlinjerna från Socialstyrelsen så ska en vårdcentral kunna erbjuda både psykologisk behandling och mediciner men psykologisk behandling ska vara förstahandsalternativ.

– Det man gör i många fall när man har dålig tillgång till psykologisk behandling är att man framföra allt medicinerar och att köer växer till psykologerna som finns på vårdcentralerna, säger Johnny Pellas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista