Cykelpendlaren Johan Lindkvist från Västerås.
Cykelpendlaren Johan Lindkvist från Västerås. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Gång- och cykelvägar inte tillräckliga för Johan

3:28 min

Hur man beter sig i trafiken, oavsett om man är bilist, gång- eller cykeltrafikant, är ett laddat diskussionsämne. Cykelpendlaren Johan Lindkvist från Västerås tycker att det är problematiskt att ta sig fram.

Cykelpendlaren Johan Lindkvist anser att han som cyklist på gång- och cykelvägarna tvingas ta både ett stort ansvar och visa hänsyn för andra, något som han har tröttnat på.

– Det farligare grejerna med att röra sig på cykelvägen är när arbetsfordon ställs ut och det borde finnas en bra uppmärkning om att det står ett stort fordon i stort sätt på hela cykelbanan, säger Johan Lindkvist.

Förutom att det kan stå arbetsfordon på gång- och cykelbanan menar han att det finns gånger då han får visa hänsyn till fotgängare med musik i öronen som plötsligt byter gångriktning utan att se sig om, men också fotgängare som är ute och promenerar med hunden som inte håller in kopplet. 

På sin blogg skriver han att han inom en snar framtid kommer att börja cykla längst bilvägarna istället och vill att bilisterna visar han samma hänsyn som han har visa fotgängare på gång- och cykelvägarna. 

– Om jag inte anser att alla inte beter sig korrekt på gång- och cykelvägen, kan jag inte utsätta dem för fara med att visa mitt missnöje genom att köra skitfort eller skitnära. Jag kommer snabbast och kommer bakifrån och jag måste vara den som visar hänsyn men om man får folk att inse att vi befinner oss i en trafiksituation är det ju bra, säger han till P4 Västmanland.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista