Polishund
Polishund. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio.

Polishund dog - påkörd av polisbil

"Ska ha varit en polisbil som kört på"
1:43 min

En av polisens polishundar i Västmanland blev i veckan påkörd av en polisbil. Hunden Oz och hundföraren var utlånad för att spåra dieseltjuvar i Ludvika i Dalarnas län. Polishunden Oz avled av skadorna. 

Det var under arbete som polishunden blev påkörd, berättar Mats Kjell Modin gruppchef för hundförarenheten i Västmanland.

– Vad jag förstår så gick spåret ömsom i skogen och ömsom ute på vägrenen och när olyckan skedde så befann de sig på vägrenen både hund och hundförare, säger Mats Kjell Modin till P4 Västmanland.

Vad betyder det här för er för sådana här polishundar finns det väl inte så gott om?

– Nej det är naturligtvis en jättetragisk händelse. Men om man ska se något positivt i det här så klarade sig hundföraren oskadd. De befann sig nära varandra och det kunde lika gärna ha varit hundföraren som blev påkörd. Det hade varit betydligt värre.

Vad betyder det här för hundföraren som nu förlorade sin hund?

– Ja det innebär ju att vi måste leta upp en ny hund som måste tränas upp och det tar en tid innan han är tillbaka i tjänst som hundförare, säger Mats Kjell Modin.

Det kan ta upp emot ett halvår innan en ny hund är på plats igen. Oz var en av de sexton polishundar som hundenheten i Västmanland har i tjänst.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".