Västerås flygplats
Västerås flygplats Foto: Patrik Åström

Expert på yttrandefrihet reagerar på att flygplats hemlighöll lön

"Det som det går ut över är ju många gånger möjligheten för allmänheten att få en insyn"
2:12 min

Nils Funcke, journalist och expert på yttrandefrihet, säger att han desvärre inte är förvånad över att Västerås flygplats inte ville lämna ut anställningsuppgifterna för Eva Wetterstrand, före detta direktör på kommunala Pro Aros, som fick en hög tjänst på Västerås flygplats.

Den tidigare direktören för kommunala Pro Aros, Eva Wetterstrand, fick sommaren 2015 en hög tjänst på Västerås flygplats. Hon fick då tillbaka sin direktörslön på 96 000 kronor i månaden plus en fallskärm på 21 månadslöner om hon skulle bli uppsagd.

I början av december förra året, strax efter att P4 Västmanland begärt ut hennes anställningsuppgifter, sänktes hennes lön till 80 000 i månaden och fallskärmen togs bort.

Västerås flygplats sekretessbelade anställningsuppgifterna när P4 Västmanland begärde ut dem och vi fick ta del av uppgifterna först efter en dom i Kammarrätten alldeles nyligen.

– Desvärre blir jag inte så förvånad, jag tycker mig ha sett en tendens de senare åren att kommunala bolag alltför mycket har tagit till sig en kutym och attityd som mer hör hemma inom det privata näringslivet, säger Nils Funcke.

– Det som det går ut över är ju många gånger då den här möjligheten för allmänheten att få en insyn i verksamheten.

Men att se en enskild chefs lön och anställningsförhållanden, varför är det viktigt för allmänheten att få ta del av de uppgifterna?

– Det här är väl ett ganska tydlig exempel, även om det inte sägs rent ut, att det var er begäran, radions begäran att få del av de där uppgifterna som gjorde att man gjorde en lönerevision.

– Det här framstår för mig som ett tydligt exempel på där faktiskt offentlighetsprincipen har haft en direkt verkan, säger Nils Funcke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".