Ny lag gör att kommuner måste ordna boende åt flyktingar

0:50 min

I dag träder en ny lag i kraft som gör att kommuner inte kan säga nej till att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd och ska lämna Migrationsverkets anläggningsboenden. Västmanland ska ordna boende åt 380 flyktingar, men det skiljer mycket mellan olika kommuner.

Det är den så kallade anvisningslagen som träder i kraft idag och kommuner kan alltså inte längre neka till att ordna boende åt flyktingar.

Men det skiljer mycket mellan olika kommuner. Västerås ska ta emot 258 nyanlända, medan Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Arboga och Kungsör inte får några flyktingar enligt den här nya lagen.

Per-Arne Andersson på Sveriges kommuner och landsting förklarar varför:

– Det beror ju då på att de här kommunerna har många asylsökande, de har många nyanlända, många ensamkommande barn som har gjort att de har fyllt sin kvot, kan man säga.

Vad hoppas man på med den här nya lagen?

– Ja det ena är ju att personer som får uppehållstillstånd i Sverige fortare ska kunna hitta en bostad, att man inte ska ta plats på en asylanläggning en längre tid när det kommer nya asylsökande som har behov av de här platserna.

– Samtidigt så vill man ha en lite jämnare fördelning över landet. Nu är det ju marginellt jämnare fördelning, kan man säga, eftersom nästan 85 procent bosätter sig själva, säger Per-Arne Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista