Janí Stjernström Vårdförbundet.
Janí Stjernström Vårdförbundet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Missnöjda med lönen - barnmorskor väljer bort primärvården

1:05 min

Primärvården har svårt att anställa barnmorskor. Ett skäl är missnöje med lönen, enligt Vårdförbundet.

Barnmorskor som jobbar på Landstingets vårdcentraler i Västmanland är missnöjda med sin lön. För att få högre lön jobbar barnmorskor hellre inne på kvinnokliniken på sjukhuset i Västerås, säger Janí Stjernström ordförande i Vårdförbundet i Västmanland.

– De har en väldigt hög arbetsbelastning och man känner sig inte värdesatt som barnmorska. Det gör att man söker sig in till slutenvården så att man får ta del av de här pengarna, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland och tillägger;

– Där jobbar man också mer reglerat arbetstidsmässigt och du har läkare i närheten och även kollegor som du kan prata med. Det är en helt annan tryggare miljö och ändå så ligger de så mycket högre i lön. Så det blir en ström av barnmorskor in till klinik istället, säger Janí Stjernström.

Det var hösten 2014 som landstingsmajoriteten, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, fattade beslut om att under 2015 satsa 30 miljoner extra på sjuksköterskor med erfarenhet och hög kompetens. Skälet till satsningen var att det var svårt att behålla och rekrytera sjuksköterskor.

Politikerna tillsammans med Vårdförbundet och sjukhusledningen var överens om att barnmorskorna skulle vara löneledande bland sjuksköterskorna inom Landstinget Västmanland.

De barnmorskor som till slut fick ut mest av lönesatsningen var barnmorskor som jobbar inom slutenvården. Det är barnmorskor i primärvården missnöjda med. Det får konsekvenser, menar Janí Stjernström.

– Vi vet att landstingets politiker pratar om att satsa i primärvården för att det är dyrare med slutenvård. Men där håller man på att ge upp för att man inte ser den här satsningen, säger Janí Stjernström.

Under de senaste två åren så har den röd-gröna majoriteten i Landstinget Västmanland skjutit till totalt 47 miljoner extra för att höja sjuksköterskornas löner. På sikt kan de extra miljoner innebära att medianlönen ökar, och då kanske med några tusenlappar.  

Mats Beskow HR-direktör inom Landstinget Västmanland, sa våren 2015 till P4 Västmanland att genomsnittslönen då var ungefär 32 000 kronor för en barnmorska i Västmanland.

– Enligt den senaste statistiken som samlats in från Sveriges kommuner och landsting, så är barnmorskors genomsnittslön i Västmanland ungefär 32 000 kronor.

– Den här extra satsningen kommer att innebära några tusenlappar till, tror vi när vi gör analysen. Det kan handla om 35 000 eller 36 000 kronor som medianen hamnar på. Men åter igen det är inget som individer är garanterade att få, säger Mats Beskow till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista