Håll hunden kopplad- skylt.
Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.

Nu gäller ”kopplingstvång” på hund

1:06 min

Under perioden 1 mars till 20 augusti måste hundägare ha extra stor uppsikt över sin hund när man är ute i naturen. Hundar ska hindras att kunna springa lösa i marker där det kan finnas vilt.

– Det finns egentligen flera anledningar, en kan vara rent medmänskligt att visa omsorg till våra medmänniskor genom att visa att vi har kontroll över våra hundar då det finns väldigt många som är rädda att möta hundar, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västmanland. 

Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när de får sina ungar.

De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

– Det finns ju vilda djur som häckar och bor också i stadsmiljöer och till exempel har du då lösa hundar som skrämmer hundar så kan ju fågelparet lämna sina bon och vilket i sin tur kan leda till en försvårad kläckning, säger vilthandläggare Tobias Hjortstråle

Naturvårdsverkets tolkning av paragraf 16 i lagen om tillsyn av hundar och katter är att hundar i de flesta fall måste hållas i koppel. I praktiken kan enbart väldigt väldresserade hundar gå fritt i naturen, skriver Naturvårdsverket, men det finns undantag från lagen när det gäller till exempel polishundar, jakt och hundtävlingar. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista