Bilar.
I Västmanlands län har mer än dubbelt så många valt att privatleasa sina bilar, och det bara på ett år. Foto: Frank Augstein/TT.

Fler vill privatleasa personbilar

MRF om privatleasing
1:02 min

I Västmanlands län har mer än dubbelt så många valt att privatleasa sina bilar, och det bara på ett år.

2015 var det 622 personer som leasade sina bilar privat jämfört med 300 personer året innan. Det visar statistik som Motorbranschens Riksförbund redovisar för P4 Västmanland.

Men privatleasing innebär också att bilen ska skötas och vårdas, annars kan man bli skyldig att betala för reparationer. Dessutom får man bara köra en viss sträcka under den period man hyr bilen.

– Folk har förstått att det är ett bekvämt och modernt sätt att ha en trafiksäker och miljöanpassad bil. Man får till en fast månadskostnad sitt bilägande tillfredsställt, istället för att fundera på hur mycket bilen är värd den dag man ska sälja den, säger Johan Holmqvist, som är bilhandelsansvarig på Motorbranschens riksförbund.

Men är det lönsamt? Det är ju ändå ganska mycket pengar som man ska betala varje månad?

– Det är ungefär hugget som stucket. Ibland visar det sig att det är något billigare att privatleasa, ibland blir det något dyrare. Men du får en fast månadskostnad.

– Men bilen behöver skötas på det sätt som föreskrivs och att man servar den på de ställen där man ska serva den och lämna tillbaka den i ett normalt skick. Har man fått skador på bilen så ska det åtgärdas professionellt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".