Västmanlands tingsrätt. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
1 av 2
Västmanlands tingsrätt. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Per Kjellsson, chef för Västmanlands tingsrätt. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Per Kjellsson, chef för Västmanlands tingsrätt. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

SD-politiker stängs av som nämndeman

"Jag ska besluta om han ska entledigas för gott"
1:10 min

Sverigedemokraten Martin Alexandersson från Västerås stängs av från sitt uppdrag som nämndeman i Västmanlands tingsrätt i väntan på beslut om han ska entledigas, det rapporterar VLT.

Anledningen till avstängningen är att Alexandersson ska ha uttryckt rasistiska åsikter i sociala medier. Han ska enligt VLT bland annat skrivit "asylsökande svin" på sin Twitter.

– Primärt är det för att han har uppträtt på nätet på ett sätt som skadar förtroendet för den dömande verksamheten, säger lagman Per Kjellsson.

Redan i januari uppmärksammade Per Kjellsson att Martin Alexandersson uttryckt sig opassande i sociala medier. Kjellsson kallade Alexandersson till ett möte, ett möte som aldrig blev av, då det enligt Per Kjellsson avbokades av Alexandersson.

Men när Martin Alexandersson fortsatte att skriva olämpliga yttranden valde Kjellsson att tills vidare stänga av honom.

– Han har fått tillfälle att inkomma med ett yttrande av vad han tycker om situationen. Sedan ska jag besluta om han ska entledigas för gott, säger lagman Per Kjellsson, som tror att ett beslut kommer att tas inom en vecka.

Vi har försökt att nå Martin Alexandersson för en kommentar utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".