Sjukhuset Köping.
1 av 2
Sjukhuset i Köping. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Jan Saaf överläkare Köping.
2 av 2
Jan Saaf överläkare och verksamhetschef. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Stroke- och hjärtvård i topp i Västmanland

"Ett långsiktigt arbete"
1:22 min

Sjukhuset i Köping är långt framme när det gäller stroke- och hjärtinfarktvård. 2015 blev också Köping Årets strokesjukhus för andra året i rad.

Det är ett långsiktigt arbete som gör att vården utmärker sig, säger Jan Saaf, överläkare och verksamhetschef på sjukhuset i Köping.

– När det gäller strokevården är det ett långsiktigt arbete som egentligen startade för 20 år sedan. Det handlar om att vi arbetar i multiprofessionella team.

– Det är inga andra resurser eller kompetenser än vad som har funnits tidigare. Det är mer hur vi samordnar och att man är profilerad i ett område som gör att det fungerar, säger Jan Saaf till P4 Västmanland.

Utmärkelsen "Årets strokenhet" två år i rad har inget annat sjukhus fått.

För att ligga i topp när det gäller stroke och vård för patienter som drabbats av hjärtinfarkt gäller det att ta alla de prover som krävs, fylla i olika nationella register och att lyssna på vad patienterna har att säga och följa upp dem när de lämnat sjukhuset.

Att sjukhusen i Västerås och Köping nyligen belönades för att ha den bästa hjärtinfarktvården i landet är ett kvitto på att man gör rätt, säger Jan Saaf.

– Det är bra att man får en bekräftelse, men man får inte slå sig till ro med det. Det handlar om att hålla kvaliteten.

– Personal slutar och vi får in ny personal, och det gäller att hela tiden se till att det här fungerar. Det är på samma sätt som vi jobbar inom hjärtsjukvården, ett långsiktigt och uthålligt arbete, säger Jan Saaf.

"Årets Strokeenhet"utses av styrgruppen för Riksstroke. Riksstroke är ett kvalitetsregister som ska bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".