förskola
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Förskolelärare rasar mot eventuella besparingskrav

1:25 min

Västerås stad har besparingskrav på sig och barnen i förskolan kan komma att drabbas när det måste sparas pengar. För alla nämnder i staden har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur de kan minska kostnaderna med en procent under 2017.

– Jag tror inte det går att spara mer, jag tror att vi redan nått den låga nivån idag, säger Mari Andersson, barnskötare i Västerås och även facklig företrädare för kommunal.

Mari Andersson har jobbat inom förskolan i över 30 år och hon menar att mycket har ändrats. Det var högre personaltäthet, det vill säga färre barn i grupperna. Mari säger också att föräldrarna jobbar mer idag.

– Det är många barn, det har långa dagar. Även föräldrar blir ju frustrerade då, de ser ju också det här. De här besparingarna leder ju till ännu högre arbetsbelastning. Det kommer väl dra ner på personal.

Mari Andersson säger också att det redan är frustrerat ute i förskolorna idag.

– När man pratar med personal på arbetsplatserna säger de ofta att de är frustrerade att de inte hinner se barnen ordentligt. Och det är väl trots allt därför man valt det här yrket, för att göra något gott för barnen, säger Mari Andersson som menar att en besparing inte är möjlig inom förskolan.

– Nej, jag tycker inte det. Jag hoppas de kommer på något bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista