Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Skarp kritik mot miljonunderskott i kommunförbund

1:58 min

Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson (S) är mycket kritisk till det stora underskott som uppdagats hos Norra Västmanlands Utbildningsförbund. Nu väntar stramare tyglar.

Norra Västmanlands Utbildningsförbund, NVU, sköter gymnasieskola och vuxenutbildning åt Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg.

Som P4 Västmanland tidigare berättat saknas över sju miljoner kronor i utbildningsförbundets bokslut för 2015, och det är inte acceptabelt, menar Åsa Eriksson.

– Jag är väldigt besviken på att den här situationen överhuvudtaget har kunnat uppstå. Ägarkommunerna har inte fått några indikationer alls från NVU. Jag menar att direktionen brustit i sin ekonomistyrning när man har låtit det här hända, säger Åsa Eriksson (S) kommunalråd i Norberg.

Att det nu dykt upp ett underskott på sju miljoner för fjolåret, gör att de tre ägarkommunerna behöver skjuta till mer pengar, menar Åsa Eriksson men poängterar att det är hennes förslag och än så länge inte förankrat i Norbergs kommun.

Men NVU måste också vara med och ta konsekvenserna, menar Åsa Eriksson. Både genom att lägga in det egna kapital man trots allt fått ihop genom åren, plus göra besparingar både i år och kommande år för att i efterhand beta av en del av underskottet.

– Ingen verksamhet kan göra av med mer pengar än vad man har fått beviljat. Oavsett om man fått mindre pengar än man önskat, så är det den ramen man fått som man har att förhålla sig till.

Det är inte första gången som det uppdagats brister i samverkansförbund i norra Västmanland. Kommunalteknikförbundet NVK där Fagersta och Norberg ingår, riskerar en skattesmäll efter sin hantering av konsultavtal och ersättningar. Och nu, utan förvarning, ett mångmiljonunderskott i utbildningsförbundet. Nu väntar stramare tyglar.

– Jag tror att vi som ägarkommuner behöver förbättra dialog och styrning av våra samverkansorgan, alltså gemensamma nämnder och kommunalförbund. Jag tror att de till viss del har fått leva litet för mycket ett eget liv. Framförallt handlar det om mer dialog, så att alla känner att man är en del av samma kommun, säger Åsa Eriksson (S) kommunalråd i Norberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista