Enduro Gotland Grand National 2015
Enduro är ibland en mycket lerig sport. Bilden är tagen vid Gotland Grand National 2015. Foto: Maja Suslin/TT

Enduroplaner med förhinder

1:41 min

Det finns långt gångna planer på en ny bana för motorsporten enduro i Fagersta. Men det är problem att hitta en lämplig plats.

Fagersta/Norberg Eduroförening har skickat in en ansökan och kommunen är positiv och villig att upplåta mark, men det är inte helt lätt att hitta bra plats.

–Närmsta banan är ju utanför Norberg, mot Fragg, och därav vill vi ha en bana som helt enkelt är lite närmare vi som utövar sporten i Fagersta, säger Tony Himmler som är den medlem i Enduroföreningen som driver frågan.

Enduro är den ofta ganska leriga sporten för motorcykelkörning i skog och terräng.

Fagersta Norberg Eduroförening har redan två terrängbanor för sina motorcyklar, men alltså ingen i Fagersta. Det har lett till problem med otillåten terrängkörning och sönderkörda promenadstigar.

–Tyvärr så blir det otillåten terrängkörning när det inte finns möjlighet att utöva sitt intresse i hemkommunen, säger Tony Himmler.

Han tror att en ny endurobana i Fagersta väsentligt skulle minska den otillåtna körningen.

NVK, Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, har tittat närmare på var en ny endurobana skulle kunna hamna, till exempel längs en redan befintlig kraftledningsgata, men Harold Nilsson, som handlagt ärendet, har kammat noll. Han säger att det inte finns någon tillräckligt lång kraftledningsgata som enbart ligger på kommunens mark. En av orsakerna är att kommunen till allra största del endast äger mark nära Fagersta tätort.

–En endurobana ger ju buller och det konkurrerar ju då med både det rörliga friluftslivet och framför allt bebyggelsen, säger Harold Nilsson till P4 Västmanland.

Endurobanan utreds nu vidare av Utbildnings- och fritidsförvaltningen i Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista