Hästkirurgen Elin Skärlina tittar till en av sina patienter.
1 av 2
Hästkirurgen Elin Skärlina tittar till en av sina patienter. Foto: Annika Nordin/Sveriges Radio.
Veterinär förbereder arbetet i en operationssal.
2 av 2
Ellin Skärlina förbereder arbetet i operationssalen på hästsjukhuset i Strömsholm. Foto: Annika Nordin/Sveriges Radio.

Krav på allt mer avancerad vård för hästar

1:50 min

Många hästägare vill ha avancerad sjukvård för sina hästar. Det märker Hästsjukhuset i Strömsholm av. Man ser också att synen på hästen har förändrats.

– Förr var hästen mer av ett arbetsredskap, en kapitalvara. I dag känns det som att hästen blivit lite mer av en familjemedlem precis som hund och katt, säger Marie Westberg, klinikchef vid Hästsjukhuset i Strömsholm.

De senaste 20 åren har veterinärmedicinen totalt sett blivit mer avancerad i kombination med att det finns en ökad efterfrågan, uppger branschorganisationen Svensk Djursjukvård.

Många hästägare är väldigt insatta och det i sin tur ställer krav på att sjukhuset är uppdaterat och kan erbjuda specialiserad vård, berättar klinikchefen Marie Westberg.

Varje år tar hästsjukhuset i Strömsholm emot 7 000 hästar och gör 500 operationer.

Det finns flera specialister på hästsjukhuset i Strömsholm. En av dessa är veterinären Elin Skärlina, som har jobbat i flera år på Strömsholm och nyligen avlagt en examen där hon specialiserat sig inom kirurgi.

– Vi har väldigt goda förutsättningar i dag att hjälpa patienten hela vägen genom operationen. Det är mycket säkrare i dag att söva en häst och vi har mycket utrustning för att hjälpa till med övervakning under operation.

– Allt det här att vi kan följa hur hästen mår under tiden gör att vi också kan avhjälpa eventuella bekymmer innan de blir för stora för hästen, säger Elin Skärlina som är chefsveterinär i kirurgi vid Hästsjukhuset i Strömsholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista