Michael Fetz, biträdande regionpolischef. Foto: Mårten Nilsson, Sveriges Radio
Michael Fetz, biträdande regionpolischef. Foto: Mårten Nilsson, Sveriges Radio

Nu rekryteras fler insatspoliser

1:10 min

Nästa år ska insatspoliserna bli fler i Region Mitt, där Västmanland ingår.

Sedan en tid tillbaka pågår ett arbete för att utöka antalet insatspoliser inom den region som Västmanlands län tillhör. 

– Vi håller på att inrätta en regional insatsstyrka kan man säga, efter ett nytt nationellt upplägg och koncept. Vi har tre polisområden, Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län, och i varje område ska det finnas två grupper, totalt sex grupper i hela Region Mitt, som vi ska rekrytera och utbilda, säger Michael Fetz, biträdande regionpolischef i Region Mitt.

När den nya organisationen träder i funktion nästa år så ska de tre län som ingår i Region Mitt, alltså Uppsala, Gävleborg och Västmanland, vardera ha två grupper med insatspoliser.

Det betyder att regionen kommer att ha sammanlagt sex grupper, varav två av dem bör kunna vara i tjänst samtidigt, beredda att rycka ut där det behövs.

Det i sig räcker inte till hel täckning dygnet runt året runt i regionen, men regionledningen ser nu över om det går att uppnå med ett jour- eller beredskapssystem.

– Det här är under uppbyggnad och vi håller just nu på att rekrytera medarbetarna. Och det gäller att få till en bra lösning så att vi förhoppningsvis har personal dygnet runt nånstans i regionen. Men det är en stor region och exakt hur vi ska få till det vet jag inte, säger Michael Fetz, biträdande regionpolischef i Region Mitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista