Britt-Marie Henriksson arbetsmiljöinspektör.
Britt-Marie Henriksson arbetsmiljöinspektör. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Kvinnor drabbas mest av brister i social arbetsmiljö

1:46 min

Snart skärps arbetsgivarens ansvar för organisatorisk och social arbetsmiljö. Bakgrunden är att fler blir sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning, främst inom kvinnodominerade branscher.

– Det är ju vissa branscher som sticker ut. Det kan handla om vård och omsorg, utbildning och offentlig förvaltning. De kvinnodominerade branscherna, som man brukar säga, säger Britt-Marie Henriksson som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i region mitt, där Västmanland ingår.

Sociala och organisatoriska faktorer har rakat i höjden som orsak till anmälda arbetssjukdomar.

År 2014 handlade det om en tredjedel av alla rapporterade arbetssjukdomar och det är en ökning med 70 procent på bara fyra år.

Betydligt fler kvinnor än män drabbas: 2014 var det över 2 900 kvinnor jämfört med 800 män. (Källa: Arbetsmiljöverket)

Symtomen kan variera, men det viktiga är att gå till botten med vad som orsakar dem, säger Britt-Marie Henriksson och tar ett exempel från en förskola där personalen upplevde att de inte räckte till.

– Det kunde vara i samband med hämtning och lämning. Föräldrarna ville då också höra om hur barnet hade haft det under dan, och jobbade man då ensam vid öppning eller stängning så kände man sig otillräcklig.

En annan faktor som framkom på förskolan, var att många kände sig otrygga inför vikariesituationen när någon blev sjuk.

– Vad händer då? Kommer det någon vikarie eller blir jag ensam?

Arbetsgivaransvaret för arbetsmiljön gäller även om kassan är skral och åtstramningar krävs.

– När man gör förändringar så måste arbetsgivaren göra riskbedömningar på dem och vidta åtgärder så att man inte hamnar i ohälsa, säger arbetsmiljöinspektör Britt-Marie Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista