Frida Hansdotter i Santa Caterina. Foto: AFP/TT
Frida Hansdotter i Santa Caterina. Foto: AFP/TT

Hansdotter vinner slalomcupen

Frida Hansdotter har säkrat segern i slalomcupen. 30-åringen från Norberg slutade på en tiondeplats i slovakiska Jasna och det räckte för att säkra cupen med en tävling kvar.

Frida Hansdotter blir fjärde svenska genom tiderna att ta hem slalomcupen. Men det blev en nevös väntan för svenskan i Jasna.

Svenskan var tillsynes tagen av stundens allvar och såg stel ut när hon gav sig i väg i backen. Efter det första åket låg Hansdotter på en 13:e plats, tre sekunder efter ledaren Mikaela Shiffrin.

Men efter ett bättre andra åk klättrade Hansdotter till en tionde plats, och eftersom den värsta konkurrenten Veronica Velez Zuzulova slutade trea står det klart att det blir en blågul seger i slalomcupen, trots att slalomtävlingen i St Mortiz återstår.

Amerikanskan Mikaela Shiffrin – som fått stora delar av säsongen spoilerad på grund av en knäskada – vann Jasnas världscupslalom före schweiziskan Wendy Holdener.


Tidigare svenska världscupsegrare:

Totalcupen:
Ingemar Stenmark 3 gånger
Anja Pärson 2 gånger
Pernilla Wiberg 1 gång

Slalomcupen:
Ingemar Stenmark 8 gånger
Stig Strand 1 gång (delade med Stenmark 1983 – men hade en seger mindre)
Thomas Fogdö 1 gång
André Myhrer 1 gång
Pernilla Wiberg 1 gång
Ylva Nowén 1 gång
Anja Pärson 1 gång

Storslalomcupen:
Ingemar Stenmark 7 gånger
Anja Pärson 3 gånger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista