Dubbla dragningar från äldres autogiron i Västerås

1:01 min

Västerås stad har dragit dubbla autogirodragningar från cirka 1 000 personers konton. Det gäller främst äldre i verksamheter inom vård och omsorg.

Orsaken till att pengarna dragits två gånger undersöks just nu, säger Tomas Tell som är enhetschef på Ekonomicenter i Västerås stad.

– Vi vet inte vad det här beror på. Vi för en dialog med vår IT-leverantör för att se om det är den mänskliga faktorn som ligger bakom eller om det är ett tekniskt fel. 

Normalt sett skickar kommunen en fil till banken varje månad där man gör en dragning för de tjänster som kunderna utnyttjar. Av någon anledning har nu samma fil vid det senaste tillfället bearbetats två gånger. 

Det kan handla om avgifter som dragits dubbelt för allmän vård och omsorg eller exempelvis trygghetslarm. 

I vilken storleksordning är de här beloppen? 

– Det kan röra sig om allt från en dryg hundralapp upp till kanske 6 000 eller 7 000 kronor, så det här är i värsta fall väldigt mycket pengar, säger enhetschefen Tomas Tell.

Han säger också att det är ytterst beklagligt att detta hänt.

Västerås Stad har satt in alla tänkbara resurser för att kunderna ska få sina pengar återbetalda inom de närmaste dagarna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista