Två plus en väg på 56:an / Foto: Michael Gawell / SR
Två plus en väg på 56:an / Foto: Michael Gawell / SR

Västerås Trafiksäkerhetsförening lägger ned sin verksamhet

1:12 min

Föreningen har sedan starten 1962 fått ett årligt ekonomiskt stöd från Västerås stad, men nu har bidraget dragits in. Föreningens ordförande, Sven-Gunnar Wallin, är kritisk.

– Personligen känner jag en väldig besvikelse över hur man hanterar trafiksäkerhet i kommunen. Dels politikernas ointresse och dels kommunen själv, som drar ned på det ena efter det andra, säger Sven-Gunnar Wallin.

Han kritiserar också att Västerås Stad inte satsar på trafikanternas beteende i trafiken.

– Kommunen vill inte jobba med beteendepåverkan mot allmänheten, utan koncentrerar sig på organisationer och företag i stället. Det jag är mest kritisk mot är att kommunen inte organiserar någonting när det gäller Nollvisionen 2.0 , varken kommunen eller politikerna.

Hans Näslund är direktör på tekniska kontoret i Västerås, och han säger att nollvisionen är viktig.

– Trafiksäkerhet och nollvisionen är viktig, och tekniska nämnden har som mål att minska antalet dödade och svårt skadade i trafiken, säger Hans Näslund.

Hans Näslund bekräftar att tekniska kontoret koncentrerar sig på att komma åt trafikolyckorna med fysiska åtgärder, som att göra gång- och cykelvägar säkrare.

– Det handlar ju om att se över alla intäkter och kostnader och vad pengarna ska användas till. Och då är bedömningen att det är mer fysiska åtgärder vi ska satsa på.

– Men sedan vill jag ju också säga att det inte är så att dörren är stängd för Västerås Trafiksäkerhetsförening att söka bidrag för särskilda aktiviteter, säger direktör Hans Näslund på tekniska kontoret.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista