Hörapparat.
1 av 2
Hörapparat. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Mats Rosén. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Mats Rosén. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Landstingets kostnader för hörapparater ökar

"Ökad medvetenhet om att det finns hjälp att få"
1:40 min

Allt fler västmanlänningar behöver hörapparat. Landstingets kostnad för hörapparaterna har också ökat kraftigt: från 160 000 till 1,5 miljoner kronor årligen, och det på bara ett år. 

Det finns flera förklaringar till att kostnaden ökat med över en miljon kronor från 2014 till 2015, säger Mats Rosén, verksamhetschef för Öron-näsa-halskliniken på sjukhuset i Västerås.

– Det är en åldrande befolkning som har större behov av hörapparater och också en ökad medvetenhet om att det finns hjälp att få.

För att inte väntetiden ska bli så lång för patienter med hörselproblem så har landstingets hörselenhet anlitat två privata företag i Västerås som man har samarbetsavtal med.

– Vi såg att vi hade svårt att hålla våra kötider och därför började vi ta hjälp av externa utförare. Vi hade också en tung bemanningssituation under delar av förra året, och det ser mycket bättre ut i år, säger Mats Rosén till P4 Västmanland.

Även om Landstinget Västmanland använder privata utförare så är det landstingets sortiment av hörapparater som länsborna får välja mellan.

Det patienten får betala för en hörapparat är 700 kronor.

– Då är det landstingets sortiment som gäller. Vi sköter all administration kring de hörapparater som man får på vårt uppdrag, så för patienten är det samma villkor som när man går till utprovare här på hörselenheten, säger Mats Rosén.

Men har ni bra hörapparater? Privata företag kanske vågar satsa mer och ta in det allra senaste?

– Det här styrs av upphandlingar som landstingen genomför gemensamt, och jag vill nog påstå att man inte får sämre hörapparater om man går till landstinget. Man får det bästa som finns på marknaden just vid det tillfället.

– I dagarna så är det precis klart med en ny upphandling, så vi kommer att uppgradera vårt sortiment under våren, säger Mats Rosén.

Upphandlingen av hörapparater är gemensam med sex andra landsting i regionen. Det innebär att man kan pressa kostnaden för hörapparater.

Livslängden för en hörapparat är fyra till fem år. Vill man byta oftare så är man hänvisad till privata utförare, men då får patienten också stå för den kostnaden, säger Ann-Sofie Andertoft, enhetschef för hörselenheten, till P4 Västmanland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".