Flora Pennerborn, Anita Huzelius och Eva Söder var med i Kolsva IF:s första damlag.
Flora Pennerborn, Anita Huzelius och Eva Söder spelade i Kolsva IF:s första damlag som startade i början på 70-talet. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

"Herrlaget går alltid i första hand"

4:57 min

När Kolsva IF startade sitt första damlag på 70-talet var det många som var kritiska. Mycket har hänt sedan dess, men fortfarande är det stora skillnader mellan hur dam- och herrfotboll prioriteras.

– Det var motstånd från killarna i A-laget, att vi inte inte alls skulle få samma fördelar som de. Vi skulle inte komma där och ta över saker, säger Eva Söder.

Hon, Anita Huzelius och Flora Pennerborn var tre av spelarna som var med när Kolsva IF fick sitt första damlag i början på 70-talet. 

– Det var ju jätteroligt. Vi tyckte det var kul att spela fotboll och varför skulle vi inte få göra det? Väldigt konstigt, vi tyckte ju det var lika roligt som killarna, säger Flora Pennerborn.

Men alla var inte lika positiva till att damer fick sitt eget lag. Det märktes bland annat på hur de båda lagen prioriterades av föreningen. Till exempel fick damlaget bara åka med den spelarbuss som herrlaget använde när båda lagen hade match samtidigt i Skinnskatteberg.

Mycket har hänt sedan det begav sig där i början av 70-talet, men fortfarande syns stora skillnader mellan dam- och herrsidan. Det menar Anders Wievegg som tränar Kolsvas damer idag och har varit tränare i föreningen i över 20 år. 

– Herrlaget går alltid i första hand. Så är det på landslagsnivå och det är ingen skillnad här på gräsrotsnivån, säger Anders Wievegg.

– Ska vi köpa nya matchtröjor måste vi dra in pengarna själva. Bollar, det är likadant med det. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista