Cornelia Wulff Hamrin.
Cornelia Wulff Hamrin. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Personer som mår psykiskt dåligt får tycka till i ny forskning

1:31 min

Kunskap hos de som är drabbade av psykisk ohälsa borde bättre tas tillvara, för att underlätta att komma tillbaka till arbetslivet, menar forskare på Mälardalens Högskola.

Till exempel handlar det om hur personer själva ser på sin situation, och vad de tycker är viktigt för att kunna komma tillbaka till arbetslivet.

– Det finns inte så mycket forskning som utgår från den här målgruppen, den här patientgruppen, säger Cornelia Wulff Hamrin som är filosofie doktor i psykologi på Mälardalens Högskola, och jobbar med forskningsprojektet tillsammans med universitetslektor Magnus Elfström.

Det handlar om ett tvåårigt forskningsprojekt, finansierat av AFA Försäkring som ägs av arbetsmarknadens parter och som stöttar forskning

Några resultat finns inte klara än. Nu sammanställs enkäter som delats ut till de som besöker psykiatrin i Västmanland och Södermanland.

Frågorna handlar om hur man ser på sin situation, vilken flexibilitet man mött - både inom vård och arbetsliv - och om fördomar på jobbet.

– Vi tror att det finns saker som kan förbättras, om man utgår från de här personernas egna uppfattningar om hur hindren ser ut för att komma tillbaka till arbetslivet.

Förhoppningen är att forskningen ska leda till bättre hjälp inom vården och snabbare återgång till arbetslivet. För det är där ansvaret ligger, inte hos den enskilde, säger Cornelia Wulff Hamrin.

– Det är inte de här individerna som ska ändra på sig utan snarare om att det finns förbättringsåtgärder i omgivningen, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista