Anders Teljebäck (S) kommunalråd i Västerås.
1 av 3
Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Amanda Agestav (KD) kommunalråd i Västerås.
2 av 3
Amanda Agestav (KD) kommunalråd i Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Elisabeth Unell (M) oppositionsråd i Västerås
3 av 3
Elisabeth Unell (M) oppositionsråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio

Kommer skatten att höjas i Västerås?

"Dörren är inte helt stängd"
1:57 min

Trots att den styrande majoriteten i Västerås har en överenskommelse om att inte höja skatten, gläntas det nu på dörren för att ändå göra det.

Västerås stad gick med 52 miljoners underskott förra året och tittar nu på vilka olika besparingar man skulle kunna genomföra nästa år.

En skattehöjning skulle kunna mildra sådana besparingar, menar kommunalrådet Anders Teljebäck (S), som i nuläget ändå inte vill säga rakt ut att han vill höja skatten:

– Är det så att vi känner att västeråsarna verkligen vill ha både kvalitetshöjning och kunna utveckla staden, då måste man ju även titta på inkomstsidan.

– Titta på vad det är för skatteintäktsprognoser som kommer, kanske driva ökade statsbidrag till kommunerna, och föra diskussionen kring ökade intäkter via skatten, säger Teljebäck.

Västerås är den kommun i Västmanland som har lägst skatt. Inklusive skatten till landstinget betalar invånarna 31,24 procent av sina inkomster till staden. Skatten är också lägre än i till exempel Örebro och Uppsala.

Om Västerås höjde skatten till Uppsalas nivå skulle det betytt över 230 miljoner kronor extra in i stadskassan förra året, och samma skattesats som Örebro skulle betytt nästan 300 miljoner.

För den som tjänar 30 000 kronor i månaden innebär det ungefär 250 kronor mer i skatt per månad.

Den politiska majoriteten i Västerås - Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna - har en överenskommelse om att inte höja skatten under mandatperioden.

Men Socialdemokraterna gick till val på att höja skatten. Miljöpartiet säger nu inte blankt nej, utan att man tar ställning i samband med att budgeten klubbas i juni.

Och samtidigt som Kristdemokraternas Amanda Agestav menar att hennes parti helst inte höjer någon skatt, öppnar hon ändå för det:

– Dörren är inte helt stängd, det är den absolut inte. Är det så att pengarna inte räcker till måste man se över intäktssidan också.

Det moderata oppositionsrådet Elisabeth Unell är dock stor motståndare till en skattehöjning.

– Att Västerås har en låg kommunalskatt är viktigt ur konkurrenssynpunkt. Får vi fler som flyttar till Västerås växer staden, får vi fler företag som flyttar till Västerås minskar vi arbetslösheten, vilket ökar skatteintäkterna.

– Och det är på det sättet vi ska få mer pengar till utbildning och omsorg i Västerås, säger Elisabeth Unell till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".