Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanlans län markerade på karta.
Grafik: CartoDB

Förslag: Västmanland bildar region med fem andra län

1:14 min

Det kan bli sex storregioner i Sverige. Enligt förslaget ska Västmanland ingå i en region tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro och Sörmland.

Regeringen tillsatte i somras en utredning om att dela in Sverige i större regioner istället för dagens län och landsting. 

Enligt Indelningskommitténs förslag som presenterades idag ska sex storregioner bildas, och Västmanland ska slås samman med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro och Sörmland. Regionen skulle få cirka 1,7 miljoner invånare och ha 64 kommuner.

Landshövding Minoo Akhtarzand i Västmanland tycker att förslaget är intressant.

– Det låter väldigt spännande, ett förslag som är nytt. De har väl utgått ifrån ett antal parametrar och har tittat på de samverkansområden som finns både när det gäller sjukvården, högskolan och sen vad det finns för möjligheter för arbetsmarknadsregioner.

Det nya förslaget ska ses som ett diskussionsunderlag inför den fortsatta dialogen mellan kommittén och landets regioner och landsting.

Uppdraget från regeringen till kommittén är att den ska utgå från vilka behov medborgare och näringsliv har i olika frågor som exempelvis gäller transporter, arbetsmarknad, hälso- och sjukvård, utbildning, kultur och en god miljö.

En ny läns- och landstingsindelning kan träda i kraft 1 januari 2019 eller 1 januari 2023. Indelningskommittén ska lämna ett förslag till regeringen som sedan i sin tur lägger ett förslag till riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista