Glasögon till barn.
Glasögonbidrag till unga. Foto: Christine Odén

Glasögonbidrag för unga upp till 19 år

1:15 min

Från och med den 1 mars så får unga mellan 8 och 19 år ett bidrag på 800 kronor till glasögon och kontaktlinser. Det blir landstingets resursenhet som ska hantera bidraget.

Det har regering och riksdag som beslutat om bidraget och landstingen kommer att ersättas av staten för kostnaderna.

Mats Rosén verksamhetschef på ögonkliniken på sjukhuset i Västerås är nöjd med landstingets beslut att bidraget nu ska hanteras av resursenheten.

– Beslutet som har fattats nu är att ögonkliniken inte kommer att hantera bidragen till ungdomarna, det kommer att ske av en annan organisation inom landstinget, säger Mats Rosén till P4 Västmanland.    

– Ögonkliniken hanterar ju glasögonbidrag till barn upp till 8 år. Det här är ju ett statligt bidrag till ungdomar mellan åtta och 19 år.

– Det som är skillnaden är att barnen är ju patienter här på kliniken och det är våra ortoptister som jobbar mycket med den gruppen och som skriver glasögonrecepten som man sedan går till en optiker med och som gör glasögonen, säger Mats Rosén och tillägger;

– Den här nya gruppen är medborgare i Västmanland och de är inte patienter på ögonkliniken, säger Mats Rosén.

De barn och unga mellan 8 och 19 år som behöver glasögon får vända sig till länets optiker som i sin tur får en ersättning på 800 kr av landstinget.

Totalt har regeringen avsatt 120 miljoner kronor om året för reformen och glasögonbidraget var från början Vänsterpartiets förslag som regering och riksdag nyligen fattat beslut om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista