Norström om regionförslaget: Inte förstahandsalternativ

1:12 min

Enligt förslaget från Indelningskommittén ska Västmanland ingå i en ny region tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro och Sörmland. Det innebär ett område med 1,7 miljoner invånare.

– Vi har länge pratat om att vi ville vara ihop med Uppsala och Sörmland utifrån de perspektiv vi har. Men vi hade kanske i första hand önskat en annan indelning som var mer fokuserad på hur vår arbetsmarknad och pendling ser ut idag, säger Denise Norström, som är socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland. 

– Det här var inte vårt förstahandsalternativ.

Tomas Högström är moderat oppositionsråd i landstinget:

– Jag är väldigt besviken över förslaget. Det uppfyller inte de prioriteringar och överväganden som vi har ansett skulle vara vägledande, säger han.

– Vi anser att det är för stort. Vi har förordat de tre Mälarlänen Uppsala, Sörmland och Västmanland med en gemensam arbetsregion, utbildning och gemensamma intressen när det gäller infrastruktur och investeringar och alla tre vända mot Stockholm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista