MariAnne Lingdell Carlsson, Ove Carlsson
MariAnne Lingdell Carlsson och hennes man Ove Carlsson. Foto: Sofie Tejre/Sveriges radio

Hon lever med en hörselskada

3:56 min

Allt fler här i Västmanland behöver en hörapparat för att kunna höra bra. En åldrande befolkning och en ökad medvetenhet kan vara två förklaringar. MariAnne Lingdell Carlsson vet hur det är att leva med en hörselskada.

Allt fler här i Västmanland behöver en hörapparat för att kunna höra bra - och kostnaden för utprovningen av hörapparater har också ökat med över en miljon för Landstinget Västmanland.

Det finns flera förklaringar till att kostnaden ökat:

- Det är en åldrande befolkning som har större behov av hörapparater och också en ökad medvetenhet om att det finns hjälp att få,säger Mats Rosén, verksamhetschef för Öron-näsa-halskliniken på sjukhuset i Västerås.

MariAnne Lingdell Carlsson har behövt ha hörapparat hela livet, och hon tycker att det fungerar bra:

– Hörapparaterna är mina bästa vänner, jag sätter på mig apparaterna det första jag gör på morgonen och tar av mig dem det sista jag gör innan jag somnar, säger hon.

– Fast det är klart, man missar en del i samtal och man är beroende av omgivningen också. Att vara hörselskadad är en familjesjukdom, säger MariAnne Lingdell Carlsson.

Hör hela MariAnnes historia i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista