Maria Andersson Liljedahl (SD). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Maria Andersson Liljedahl (SD). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

SD i länet kritiskt till regionförslaget

0:59 min

Sverigedemokraterna i Västmanland är skeptiska till det förslag som kom igår på hur Sveriges karta ska se ut i framtiden. De vill se en folkomröstning i frågan.

Enligt förslaget ska landet delas in i sex storregioner istället för dagens 21 län och landsting. Västmanland skulle ingå i en region tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro och Sörmland.

Sverigedemokraterna tror att folk är skeptiska, och de har redan lämnat in en motion i landstingsfullmäktige om att folkomrösta om det här.

– Vi tycker att det här är en stor maktförskjutning, vi håller på idag och ska bilda region för att vi ska få mer makt till folket, att vi kommer att bestämma mer saker om den regionala utvecklingen i landstingsfullmäktige. Det kommer ju att förändras radikalt om det blir en storregion och makten kommer att förskjutas alldeles för långt ifrån väljarna, säger Maria Andersson Liljedahl, oppositionsråd i Landstinget Västmanland.

Men en folkomröstning här förändrar ju ingenting i praktiken eftersom vi inte bestämmer själva i den här frågan.

– Jag tycker att det skickar en klar signal om vad västmanlänningarna vill. Vi har lämnat in och kommer att lämna in flera sådana här motioner i andra regioner och landsting. Jag tror att det är viktigt att folket faktiskt får vara med och säga vad de tycker om det här, säger hon.

Tror du att många är negativa?

– Ja, det tror jag.

Men kan det inte finnas fördelar då när flera län går samman och samarbetar inom exempelvis vårdavtal?

– Vi har ju redan sådana samarbeten, säger Maria Andersson Liljedahl, oppositionsråd i Landstinget Västmanland.

Miljöpartiet i Västmanland är också kritiska till förslaget.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista