Moa Bernövall, gymnasieelev.
1 av 2
Moa Bernövall, gymnasieelev. Foto: Emelie Sörling/Sveriges Radio.
Anton Malmberg, gymnasieelev.
2 av 2
Anton Malmberg hoppas på ett sommarjobb. Foto: Emelie Sörling/Sveriges Radio.

Tuff konkurrens om sommarjobb

"Väldigt svårt att få sommarjobb när man inte har några jobberfarenheter"
1:28 min

Nu är jakten på sommarjobben igång, men konkurrensen om jobben är hård.

P4 Västmanland frågade några gymnasieelever i Västerås hur de resonerar kring sommarjobb och om de sökt något än.

– Jag ska söka jobb i dag, jag har sökt ett tidigare. Men annars ska jag börja söka nu, säger Alva Törnqvist, som går tredje året på gymnasiet.

Alva Törnqvist berättar att hon har sökt sommarjobb via kommunen tidigare. Ett år fick hon jobb, men inte det andra.

– Det är ganska svårt att få jobb. Det är många som vill ha sommarjobb så det är hög konkurrens om de jobb som finns, säger hon.

Totalt är det nästan 1 800 ungdomar som har sökt sommarjobb hos Västerås stad, men kommunen har endast 700 platser att erbjuda.

Antalet platser har minskat de senaste två åren och bara från förra året är det en minskning med 300 stycken. Anledningen till minskningen ska bland annat vara besparingskrav.

Anton Malmberg har precis sökt sitt första sommarjobb någonsin hos just Västerås stad och han berättar att han är orolig över om han ska få ett jobb eller inte.

– Jag har hört av kompisar att inte vem som helst kan få jobb. Min flickväns syster sökte jobb förra året och hon fick inget, men jag hoppas att jag får ett, säger han.

Även hos Arbetsförmedlingen är konkurrensen hård, just nu har man 180 sommarjobb att erbjuda i Västmanlands län, men omkring 2 400 sökande.

De gymnasieelever som P4 Västmanland har pratat med berättar alla att de märker av trycket.

De räknar med att det blir svårt att få ett sommarjobb.

– Jag tror att det är väldigt svårt att få sommarjobb när man inte har några jobberfarenheter innan. Det kanske är lättare att få hos kommunen, men det är så många som söker dit så det är nog också svårt, säger Moa Bernövall till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".