Jonna Liess från Arboga varnar för bilder som uppmuntrar unga att svälta sig
Jonna Liess har varit frisk från anorexian i knappt ett år. Nu vill hon varna andra. Foto: Privat.

Jonna tog sig ur anorexian – nu vill hon hjälpa andra

5:53 min

Inlägg och bilder på internet som glorifierar anorexia är livsfarligt för alla som lider av sjukdomen. Det säger 18-åriga Jonna Liess från Arboga som själv har haft stora problem med ätstörningar. Nu vill hon hjälpa andra.

– Bilderna påverkar väldigt mycket. Mångas ätstörningar börjar redan där och för de som redan drabbats är de här bilderna, kanske dumt ordval, väldigt motiverande. Och leder en väldigt mycket längre, säger 18-åriga Jonna Liess.

Hon har varit frisk från sina ätstörningar i knappt ett år. När det var som värst vägde hon bara 43 kg. Men idag mår hon bättre och vill nu varna andra från de glorifiering av anorexia som förekommer på olika sajter på nätet. 

"Du är dum i huvudet om du äter", är bara ett exempel på budskap som enligt Jonna Liess fick henne att inte äta. Och bilder på extremt smala tjejer blev hennes motivation. 

– Det är jobbigt att prata om och tänka på men jag vill få andra att förstå att hur de än ser ut så duger de och skönhet kommer i alla former. Man behöver inte svälta sig själv för att ha ett värde. Jag kan inte propagera för det om jag inte ser det hos mig själv, säger Jonna Liess.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista