Högbyn Fagersta klotter och snö inne i den tidigare restaurangen
1 av 7
Trasiga fönster, klotter och snö i den tidigare restaurangen. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Högbyn Fagersta restaurangen
2 av 7
Knappt en enda fönsterruta är hel i byggnaden där bland annat restaurangen tidigare fanns. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Högbyn Fagersta Marino Wallsten
3 av 7
Kommunalrådet Marino Wallsten inne i den förstörda restaurangen. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Högbyn Fagersta Torpstugan
4 av 7
Torpstugan nedanför pulkabacken är den enda byggnad som inte rivs. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Högbyn Fagersta Torpstugan kök
5 av 7
Marino Wallsten betraktar den förfallna köket inne i Torpstugan. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Högbyn Fagersta pulkabacken
6 av 7
Belysningen vid pulkabacken ska återställas, byggnaden till vänster ska rivas. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Högbyn Fagersta Torpstugan
7 av 7
Torpstugan sedd från ett av de trasiga fönstren i den tidigare restaurangen. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Högbyn rivs - men kan kanske återuppstå

1:43 min

Byggnaderna vid den gamla skidanläggningen Högbyn utanför Fagersta kommer att rivas. Bara ett enda hus bevaras, det har kommunstyrelsen beslutat. Trots det lever drömmen om en återuppbyggnad.

Byggnaderna vid en tidigare välbesökta skidanläggningen Högbyn utanför Fagersta har förfallit sedan 2008 då anläggningen stängde.

Idag är byggnaderna tomma skal med trasiga fönster och dörrar, mögel och klotter. Förfallet har gått så långt att de byggnaderna inte är säkra att vistas i, säger kommunalrådet Marino Wallsten.

Han ser sig bedrövad omkring bland glassplitter och klotter i det som tidigare var restaurangen. Hans minns tillbaka när platsen välbesökt, när brasan sprakade och det var mycket folk och ljud.

– Det står ju väldigt stark kontrast till det man ser och upplever nu när det är knäpptyst, klotter på väggen, alldeles öppet med snö hela vägen in i mitten av rummet.

– Det är en dyster syn, säger Marino Wallsten.

Kommunstyrelsen har i veckan beslutat att riva i stort sett alla byggnader. För kommunens del kostar rivningen cirka 1,5 miljoner kronor. Men utöver det satsas ungefär en halv miljon på att bevara områdets äldsta byggnad, den så kallade Torpstugan, samt återställa belysningen i pulkabacken.

Marino Wallsten säger att kommunen trots allt vill bevara Högbyn som ett friluftsområde, men att återuppbyggnaden kommer att göras i långsam takt. Dessutom hoppas han på att en privat aktör någon gång till driva skidanläggning i området igen.

– Jag inser att det inte är lätt att öppna en anläggning, det kanske bara är en dröm just nu men man får väl han en dröm och hoppas att det här leder till något i framtiden, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista