Carin Lidman (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Carin Lidman (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Carin Lidman: Svårt få fram sommarjobbsplatser

"Viktigt med meningsfulla platser"
0:59 min

Det är hård konkurrens om sommarjobben i Västerås. Det beror både på ekonomin och att det varit svårt att få fram platser, säger Carin Lidman (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Omkring 1 800 ungdomar har sökt sommarjobb hos Västerås Stad, men sedan två år tillbaka har antalet sommarjobb hos kommunen minskat från 1 250 till 700 platser trots att antalet sökanden är ungefär lika många som tidigare.

– Vi har varit tvungna att prioritera skolan framför sommarjobb, och det är tråkigt att man inte kan göra allt men så är det när man har begränsat med pengar. Och då har vi fått dra ned på budgeten för sommarjobb, säger Carin Lidman, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås.

– Vi fick inte fram så många platser som vi hade pengar för, ett sommarjobb ska ju ge ett mervärde och något man lär sig av. Man ska inte bara stå och hänga i ett hörn och inte få göra något.

Varför har det varit svårt att få fram platser?

– Den ordinarie personalen ska kunna ta hand om den sommarjobbspraktikant som kommer ut. De platser vi har är en sorts praktik och man ersätter inte en undersköterska. Då måste man vara 18 år, och de här platserna riktar sig ju till gymnasieungdomar, säger Carin Lidman.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".