Roger Liljas är utredare på Länsstyrelsen i Västmanland och handlägger stöden till kommersiell service.
Roger Liljas är utredare på Länsstyrelsen i Västmanland Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Länets lanthandlare får svårt att söka nytt stöd

"Det finns stora svårigheter för lanthandlare"
1:53 min

Regeringen har tagit fram ett nytt ekonomiskt stöd som ska hjälpa landets lanthandlare. Men kraven som ställs gör att få lanthandelsbutiker i Västmanland har rätt att söka bidraget.

– Idén med den här typen av stöd är att man ska hjälpa befolkningen på småorter att de ska kunna få service, det vill säga att äldre ska ha en butik att kunna gå till och köpa lite varor. Det nya stödet har ingen slutpunkt utan man kan ge hur länge som helst i princip. Man tolererar att de går med förlust men så stödjer staten upp dem för att de ska finnas på orten för att de boende ska kunna gå och handla, säger Roger Liljas, utredare på Länsstyrelsen i Västmanland och handlägger stöden till kommersiell service.

För att ta del av bidraget måste butiken bland annat vara belägen mer än 15 kilometer från ett annat försäljningsställe som har ett mångsidigt utbud av dagligvaror, butiken måste också vara öppen på åretruntbasis samt ha en nettoomsättning för dagligvaror som uppgår till högst 11 miljoner kronor per år. Kriterier som få lanthandelsbutiker i länet uppfyller. 

De närmsta fyra åren kommer lanthandlare i landet kunna dela på 35 miljoner årligen, varav Västmanland tilldelats knappt 300 000 kronor 2016. Roger Lilja förstår att många av de åtta lanthandelsbutiker som finns i Västmanland har det tufft.

– Orsaken till att vi finns och lämnar dem stöd är att det finns stora svårigheter. En lanthandels försäljning sjunker kring löning, mellan löningarna kompletteringshandlar man i lanthandeln.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".