Björn Carlsson överläkare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Björn Carlsson förlossningsöverläkare kvinnokliniken Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Cherin Kamil. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Cherin Kamil infektionsläkare Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Sjukvårdspersonal riskerar smittas av smittsamma sjukdomar

1:49 min

På förlossningen i Västerås har sjukvårdspersonal utsatts för risken att smittas av födande kvinnor som utan sjukvårdens vetskap har exempelvis HIV.

Okunskap och svårigheter att kommunicera ökar risken för både sjukvårdspersonal och barn, säger Björn Carlsson, förlossningsöverläkare på kvinnokliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås.

– Det har förekommit att patienter inte har uppgett att de har HIV, och då när man i en akut fas måste göra en akut operation utsätts  narkospersonal, operationspersonal och förlossningspersonal för smittorisk.

– Även för barnet innebär det en risk om man inte tar hand om det på ett optimalt sätt, säger Björn Carlsson till P4 Västmanland.

Att sjukvårdspersonal riskerar att smittas är något att ta på allvar, säger Björn Carlsson. Även om sjukvården och de allra flesta gravida kvinnor vet att de bär på en smittsam sjukdom, så finns det undantag.

När sjukvården den senaste tiden fått ta emot en stor andel nyanlända gravida kvinnor, som kanske inte är vana med kontroller som gravida i Sverige vanligtvis går på, så ökar risken, säger Björn Carlsson.

– En del av de här unga kvinnorna som blir gravida har sjukdomar som de kanske inte känner till, och känner de till det så är det inte helt säkert att de är helt optimerade inför en graviditet.

Vad menar du med det, att de inte talar om det, eller?

– Det kan vara att de inte känner till det. Det kanske är deras första kontakt med sjukvården när de kommer och ska ha barn.

– Medan här i Sverige så vet vi om det innan de är gravida, de vet om det innan de är gravida och är det så att det är en sjukdom där man kanske behöver optimera behandlingen inför graviditeten, så görs det, säger Björn Carlsson.

Förlossningen med flera andra sjukvårdskliniker i Västmanland får i dag också hantera fler patienter med sjukdomar som man kanske inte stött på inom sjukvården på väldigt länge, säger Björn Carlsson.

– Vi har inte haft syfilis på många år, men det har vi nu. Hiv och hepatit är vanligare, säger Björn Carlsson.

Cherin Kamil, infektionsläkare och verksamhetschef på infektionskliniken på sjukhuset i Västerås, säger att det till deras klinik kommer allt fler patienter. Bakom ökningen står inte bara antalet nyanlända. Vi reser också mer och längre bort och det bidrar också, säger Cherin Kamil.

Under 2015 hade infektionskliniken 37 konstaterade fall av smittsam tbc. Denguefeber är en annan sjukdom som ökat, säger Cherin Kamil till P4 Västmanland.

– Men vi är vana att träffa patienter och det är inga nya diagnoser. Det nya är att det är fler patienter som vi får behandla. Det är det som påverkat oss, mängden patienter, säger Cherin Kamil.

När det gäller risken för sjukvårdspersonal att smittas, säger Cherin Kamil att sjukvården måste behandla alla som om de bär på en smitta.

– Det är vår vardag och något som vi alla måste förhålla oss till, säger Cherin Kamil.

Infektionskliniken har också ett bra samarbete med landstingets Asyl-och integrationshälsa, som gör ett mycket bra arbete, säger Chemil Kamil.

– Vi har också en läkare som jobbar på Asyl-och integrationshälsan och där fångas patienter som har en smitta upp och skickas vidare till infektionskliniken, säger Cherin Kamil.

När det gäller den gravida kvinna med HIV-infektion som inkom till förlossningen visar en utredning att smittan, till skillnad mot vad som tidigare framkommit, var känd av sjukvården i Västmanland sedan tidigare.

Men det var alltså något som personalen på förlossningen inte kände till. Efter händelsen med den gravida kvinnan har en intern avvikelseanmälan gjorts från förlossningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista