Jan Saaf
Jan Saaf, verksamhetschef Köping. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Sjukvården i Västmanland betalade 162 miljoner för hyrpersonal

1:05 min

Sjukvårdens kostnader för bemanningsanställda ökar. Förra året betalade Landstinget Västmanland drygt 162 miljoner kronor för hyrpersonal; en ökning med 29 procent på bara ett år.

På sjukhuset i Köping vill man nu minska kostnaden för bemanninganställda, enligt verksamhetschefen Jan Saaf:

– Vårt mål är naturligtvis att slippa använda bemanningsföretag överhuvudtaget, att kunna bedriva verksamheten med egen personal.

– Där tittar vi på andra sätt att arbeta. Det här med att rätt person gör rätt saker. Att arbeta på ett smartare sätt och det kan en del av lösningen utan att behöva anlita bemanning, säger Jan Saaf till P4 Västmanland.

Sjukvården i Västmanland betalar allt mer för att klara av att bemanna sjukvården. De senaste fem åren har landstinget betalat omkring 564 miljoner kronor för inhyrd personal.

Kostnaden för hyrpersonal har också ökat kraftigt det senaste året, med 29 procent om man jämför med vad landstinget betalade 2014.

Det är framförallt sjuksköterskor och läkare som landstinget hyr in. Bara kostnaden för läkare var drygt 116 miljoner kronor förra året. För sjuksköterskor var den 35 miljoner.

När det saknas personal har också kostnaden för köpt vård ökat. Förra året betalade landstinget 40 miljoner för köpta operationer.

Ansvariga inom sjukvården säger nu att kostnaden för inhyrd personal ska minska.

– Ja, så har vi diskuterat också på sjukhusledningsnivå, det här med rätt kompetens och bemanning, säger Jan Saaf till P4 Västmanland.

På sjukhuset i Köping tittar man bland annat på hur ortopedkliniken på sjukhuset i Västerås arbetar.

Där har ortopedkliniken sedan förra året medicinska sekreterare med på ronden. De medicinska sekreterarna avlastar då både läkare och sjuksköterskor.

Det finns även andra intressanta försök som sjukhuset i Köping vill ta lärdom av, enligt Jan Saaf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista