Sjukhuset Köping. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 3
Västmanlands sjukhus Köping. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Jan Saaf
2 av 3
Jan Saaf verksamhetschef Köping. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio
Janí Stjernström Vårdförbundet.
3 av 3
Janí Stjernström Vårdförbundet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Hyrsköterskor i Köping anses inte hålla måttet

1:48 min

Sjukhuset i Köping vill att landstinget säger upp ett avtal med ett bemanningsföretag. Man anser att de inhyrda sjuksköterskorna, som är från Baltikum, inte håller måttet.

Sjuksköterskor som inte klarar av sitt jobb är ett hot mot patientsäkerheten och gör att arbetsbelastningen för de fast anställda på strokeenheten blir tyngre, menar verksamhetschef Jan Saaf.

Nu vill han att Landstinget Västmanland säger upp avtalet.

– Det här är ju sköterskor som kommer via ett företag som organiserar sköterskor från Baltikum. Så vi måste se till att det fungerar språkligt och kunskapsmässigt, säger Jan Saaf till P4 Västmanland.

Vad är det som har brustit?

– Språket har varit en stor orsak till detta. Nu arbetar de på en strokeenhet och där har patienterna i sig tidvis svårigheter att både förstå och prata. Kan man inte kommunicera på ett betryggade sätt så är det en patientsäkerhetsfråga, säger Jan Saaf.

I tre månader har sjuksköterskorna från bemanningsföretaget jobbat där strokepatienter vårdas, och det var när den fast anställda personalen slog larm som Jan Saaf reagerade.

– Normalt sett så ska man, om man är utbildad och legitimerad sjuksköterska, kunna komma in i verksamheten under loppet av tre månader. Det är en väldigt lång inskolningstid.

– När vi ser att det inte fungerar efter så lång tid har vi svårt att tro att en förlängning av introduktionen skulle ge ett annat resultat, säger Jan Saaf.

Det är nu landstingets ansvar att säga upp avtalet med bemanningsföretaget, enligt Jan Saaf.

– Det är en vara man köper egentligen och ser vi att varan inte håller den kvalitet som vi förväntar oss, då måste vi naturligtvis ifrågasätta produkten, säger Jan Saaf.

Janí Stjernström, Vårdförbundets ordförande i Västmanland, kräver att landstinget har bättre koll på de bemanningsföretag som man skriver avtal med.

– Det är ju landstingets resursenhet som upphandlar olika bemanningsföretag och där måste kravet vara att bemanningsföretagen kan leverera svenskspråkiga, att de har sina legitimationer, att de har jobbat i rutiner som gör att de kan vara självständiga när de kommer ut.

– Så det kravet ligger där, och det driver vi väldigt hårt, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista