Fatima Alsheik (alternativ stavning: Fatima Al-Sheikh)
Fatima Alsheik. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Klasskompisarna kämpar för att Fatima ska få stanna i Sverige

2:03 min

Elever på Internationella Engelska skolan i Västerås engagerar sig för att deras kompis Fatima Alsheik ska få stanna i Sverige. 15-åriga Fatima har bott i Sverige i nio år, men familjen har inte fått uppehållstillstånd.

Fatima Alsheik och hennes familj har överklagat till Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen. Nu senast har familjen fått avslag på sin prövning av verkställighetshinder, och ska inom kort avvisas till Kirkuk i Irak.

Klasskompisarna har dragit igång en kampanj i flera sociala medier och en namninsamling som hittills fått in över 5 200 namn för att Fatima ska få stanna i Sverige. Fatima är glad över stödet; hon har bott i Sverige i nio år och vill stanna.

– Jag har varit en lång tid i Sverige. Jag har vuxit upp här, fått en framtid, jag vet exakt var jag ska gå i gymnasiet och det känns så hemskt att jag måste åka tillbaka dit och bygga upp allt det där igen. Jag behöver mina operationer här i Sverige.

Dina operationer, det är läpp- käk- och gomspaltsoperationer som du har en plan för?

– Ja.

Vad tänker du om din och din familjs framtid?

– Jag är rädd. Jag är jätteosäker, jag är jätterädd för mina småsyskons skull. De är små fortfarande, en är tio och en är tretton och jag känner att om jag är rädd, hur känner då de? Jag måste vara stark inför dem. Jag kan inte vara svag, för då kommer de inte att se mig som en förebild.

14-årige Gustav Herweg är en av alla elever som engagerat sig för att Fatima och hennes familj ska få stanna i Sverige.

– Hon har varit med oss sedan femman och vi har blivit som en familj. Så fort hon inte är i klassrummet så märker man av det, hon har väldigt mycket positiv energi med sig och sprider det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista