Bilden illustrerar polis vid avspärrning
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Brister i arbetsmiljön hos polisen anmäls

1:22 min

Det finns allvarliga brister i arbetsmiljöarbetet inom Polisregion Mitt, där Västmanland ingår. Nu har skyddsombuden gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Polisen i region Mitt gör, enligt skyddsombuden, för dåligt arbete med arbetsmiljön både när det gäller förebyggande åtgärder och uppföljning av redan inträffade arbetsmiljöskador.

En av orsakerna till det dåliga arbetsmiljöarbetet tror huvudskyddsombudet Peter Lindberg är bristfällig ansvarsfördelning mellan cheferna och att det här gör att medarbetare hamnar mellan stolarna.

Det ska enligt Peter Lindberg bland annat saknas handlingsplaner för hur medarbetare ska komma tillbaka till arbete efter en skada. Det finns också personer som har fått strul med ersättning från försäkringskassan som en konsekvens av det bristande arbetsmiljöarbetet.

– Det här är brister som måste åtgärdas för att få ett fungerande arbete. Bristerna finns också i att det inte görs riktiga utredningar till varför arbetsskador har hänt, vilket innebär att man inte åtgärdar det som är problemet, säger Peter Lindberg.

Ulrika Thakén, HR-chef i polisregion Mitt, säger att de är medvetna om bristerna och menar att en anledning till problematiken är att de inte har kommit tillrätta med alla nya rutiner och system sen omorganisationen 2015 då 21 polismyndigheter slogs i hop till en samlad polismyndighet.

– Vi har en del nya rutiner och chefsbyten och vi har inte alltid hängt med. Vi ska jobba mer systematiskt och titta på rutinerna, ha koll på att ha en korrekt bild, säger Ulrika Thakén.

Enligt lag ska ni redan ha fungerande rutiner kring det här, hur kommer det sig att ni inte har varit bättre på det här tidigare?

– Det är inte så att vi inte har jobbat med det under 2015, men det är uppenbart att vi inte är helt i fas och att det finns förbättringsområden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista