Pauline Salzer Studieförbundet vuxenskolan Västmanland
Pauline Salzer, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Västmanland. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Fokus på psykisk ohälsa ger bättre hälsa i Västmanland

2:24 min

Allt fler mår psykiskt dåligt och just därför är det fokus på psykisk ohälsa i länet den här veckan. Föreläsare gästar flera kommuner för att sprida kunskap i frågan. 

– Det finns en stor kunskap, men vi behöver öppna oss för att ta del av den, säger Pauline Salzer som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Västmanland.

Det är Studieförbundet Vuxenskolan som tillsammans med flera patient- och anhörigföreningar, såsom Attention och Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, står bakom veckan "Tillsammans för god psykisk hälsa".

De har bjudit in Västmanlands kommuner och landsting i hopp om att sprida kunskapen, och i år deltar alla kommuner i programmet. Föreläsarna som deltar har själva erfarenhet av må psykiskt dåligt på olika sätt.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, så är psykisk ohälsa den största utmaningen när det gäller folkhälsan.

– Barn som växer upp i dag har en högre stressfaktor. En stress kan vara att man tror att man ska vara som alla andra. Om man trycker ner sig själv och försöker passa in, så mår man inte bra till slut. Vi måste förstå mer kring det här, säger Pauline Salzer. 

Alla föreläsare och programmet för veckan hittar du på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida.

Morgon i P4 Västmanland kommer prata mer om psykisk ohälsa den här veckan och vi vill gärna att du hör av dig till oss och berättar om dina erfarenheter. Maila gärna på p4vastmanland@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista