Jerry Pettersson
Jerry Pettersson, butikschef på Coop City. Foto: Terje Lund / Sveriges Radio

Butiksägare anmäler inte snatterier

2:02 min

Antalet anmälda snatterier sjunker i Västmanland och Västerås, men det är siffror som inte överensstämmer med verkligheten.

P4 Västmanland pratat med en rad handlare och en av dem, Jerry Petterson som är butikschef på Coop city i Västerås menar att det inte är någon idé att anmäla snatterier längre.

— Det tar alldeles för mycket tid och energi.

Polisen tycker dock att handlarna gör bäst i att polisanmäla snatterier, det säger Lars Jansson utredningsansvarig på Polisen i Västerås.

— Sverige har ett av de enklaste systemen att göra anmälningar.

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel, han säger det är viktigt att polisanmäla, men han ifrågasätter polisens prioriteringar vad gäller den här typen av brottslighet. En brottslighet som inte sjunker som siffrorna kan visa.

Polisen lägger inte ned en snatteriutredning per automatik, finns det något att utreda så gör vi det, säger Lars Jansson på Polisen i Västerås. Han säger också de försöker ha en synlig polis i centrum, men visst måste polisen också prioritera.

— Den senaste tidens stängda gränser måste polisen resurssätta, som ett exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista